18 Οκτωβρίου 2018

Θλιβερή η χθεσινή μέρα ύστερα από την είδηση θανάτου του αρμενικής καταγωγής τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ (16.8.1928-17.10.2018), ενός εκ των πολυβραβευμένων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum.
Το Μάτι της Ιστάνμπουλ, που μας χάρισε αμέτρητα κλικ της ομορφότερης πόλης του κόσμου, της Κωνσταντινούπολης, από χτες είναι ερμητικά κλειστό. Η ματιά του πάνω στην Πόλη, όπου γεννήθηκε και πέθανε, ανεξάντλητη και μοναδική. Οι περιηγήσεις μου στην Πόλη χρωστούν πολλά σε όσα εκείνος κατέγραψε εμπνέοντάς με για περιπάτους στα χαμένα και μη που εκείνος κρυστάλλωσε στον χρόνο με την Leica του.

Νωρίτερα σήμερα πήγα στο καφενείο Αra στο οποίο βρισκόταν καθημερινά συνομιλώντας με φίλους, θαμώνες και θαυμαστές που βρίσκεται στο Πέρα στο ίδιο κτίσμα όπου κατοικεί και διατηρεί ένα μουσειακό ατελιέ, η συλλογή του οποίου σύντομα θα αποτελέσει το μουσείο στη μνήμη της προσωπικότητας και του έργου του. Το τραπέζι που συνήθως καθόταν στη μέση του καφενείου είναι στολισμένο με λουλούδια, φωτογραφίες του και ένα ποτήρι τσάι έτοιμο να τον περιμένει όπως πάντα.
Φεύγοντας δακρυσμένος από εκεί, μια κυρία μου φώναξε στα τουρκικά: Να χαμογελάς για να είναι χαρούμενος και ν’ αγαπάς όλο τον κόσμο όπως εκείνος.

Κοίταξα στο βάθος του καφενείου και τον είδα ξανά μπροστά στον φακό μου να σηκώνει το χέρι, αυτή την φορά αποχαιρετώντας για πάντα τους ζωντανούς.
Αντίο Μάτι της Κωνσταντινούπολης, Αρά Γκιουλέρ.Μοιραστείτε αυτή την περιήγηση